Nastanak lekovitog jabukovog sirćeta

Nastanak naše vrste bibliski se vezuje za  jabuku. Večita nepoznanica zašto su Eva i Adam izbačeni iz Rajskog vrta. I da li stvarno razlog bila jabuka niko ne objašnjava. Samo neke pretpostavke tumače da je plod Drveta znanja o dobru i zlu, bila jabuka. Jedini dokaz da se zaista radi o jabuci je ono prvo biblisko tumačenje o nastanku Adamove jabučice.  Naime Eva je Adamu dala jabuku, a ovaj je zagrizao i kada je hteo da je proguta jedan komad mu se zaglavio u grlu i tamo trajno ostao. Tako sada svaki muškarac ima tu izbočinu na grlu, a kod žena nje nema. U grčkoj mitologiji je jabuka često bila simbol požude te eto i do danas ovo rajsko voće ostade na čelu svih lista kada se o voću i plodovima govori.

Među onim prirodnim blagodetima za koje pouzdano znamo  da posebno znače čovečijem organizmu, prestižno mesto zauzima jabuka.

“ AKO ŽELIŠ DA BUDEŠ SREĆAN, SVAKO JUTRO POJEDI  JEDNU JABUKU “

Ova narodna umotvorina, koja širom sveta ima svoje slične varijante i međ drugim narodima, nije bez razloga izrečena. Vekovima sticano saznanje jasno nam ukazuje na posebnu vrednost ovog posebnog dara prirode, voća koje po svojim karakteristikama zauzima značajno mesto u ishrani čoveka. Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih, a mnogi će reći da je to najzdravija biljka koja raste na našoj planeti.

Bogata je jako vitaminima, mineralima i mnogim drugim esencijalnim materijama. Poseduje belančevine i biljna vlakna, biljne masti, A, B i C vitamine, gvožđe, eterična ulja, kalijum kao i kalcijum, magnezijum, natrijum, oligo elemente, organske kiseline, pektin, sumpor, fluor, fosfor, hlor, celulozu, ugljene hidrate, šećere(fruktoza i glukoza).

Najbolje je jesti svržu jabuku jer je bogat izvor svim gore navedenem materijalima. Sveža jabuka je dobar antioksidans i deluje preventivno protiv bakterija i virusa. Njeno izrazito  blagotvorno dejstvo je ogromno i široko, pa stoga pomaže u lečenju širokog spektra bolesti. Jabuka posebno blagotvorno deluje na bubrege, jetru, žuč, stomak, creva, krvne sudove i na ukupni imuno-sistem. U svtu se veruje da je jabuka najbolji prirodni lek.

 Vreme trajanja sveže jabike je ograničeno i kako prirodno dolazi do procesa njenog trulenja, rok njenog korišćenja je relativno kratak. Pored njene zaštite  konzerviranjem, ili pak stavljanjem u trap, čovek je morao da iznađe načina da ta njena blagotvorna i lekovita svojstva sačuva i produži mogućnost njenog produženog korišćenja. Kroz prirodni proces fermentacije došao je do potpuno novog i posebno kvalitetnog proizvoda jabukovog sirćeta, kojim je uspeo  da u potpunosti zadrži osnovne vrednosti sveže jabuke i dodatno uveća njene funkcionalne, lekovite i blagotvorne vrednosti.

Iz jabuke nastaje jabukovo sirće procesom fermentacije koja ima dve faze. U prvoj fazi šećer iz jabuke se pretvara u alkohol, a u drugoj daljom fermentacijom iz alkohola dobija se sirće. Jabukovo sirće je prirodan proizvod i kao takav je  jako koristan za upotrebu u svakodnevnoj ishrani čoveka. Ono je pre svega zdravi prehranbni proizvod, i čovek ga u svojoj ishrani koristi u raznim oblicima, kao dodatak jelima, u salati, prilikom kuvanja jaja i pri konzerviranju hrane. Ova njegova široka primena vremenom se proširila i na važnu ulogu u naradnoj ili paralelnoj medicini. Njegovo korišćenje datira još iz davnih vremena. Ima pisanih dokumenata  iz kojih možemo saznati da ga je i Hipokrit koristio kao lek, a takođe su ga i rimljani upotrebljavali kao okrepljujući i osvežavjući napitak. Ovde u  našim krajevima postoje zapisi stari preko petstotina godina o njegovom korišćenju. Naša saznanja i iskustva o korišćenju jabukovog sirćeta spadaju među najstarijima na svetu pa se u svetskoj literaturi često citiramo i navodimo kao posebni primeri. Čak je i čuveni američki naučnik dr. Džervis u svojoj knjizi o jabukovom sirćetu, svoja prva saznanja vezivao za iskustva stečenim iz ovih naših krajeva.

Osnovni sastojak jabukovog sirćeta je sirćetna kiselina. Pored nje jabukovo sirće sadrži i druge kiseline, minerale, vitamine i esencijalne aminokiseline. Jako bitan sastojak Jabukovog sirćeta je KALIJUM, kojeg jabukovo sirće sadrži u velikoj meri.

Kalijum spada u one elektrolite odgovorne za brzi protok elektriciteta u čovečijem telu.  On utiče i na pravilan rad mišića, creva, kao i na veoma bitan srčani ritam.

Sa sve vrćim razvojem savrmene nauke i laboratorijskim istraživanjima,  saznjanje o vrednosti jabukovog sirćeta i njegova opšta primena sve više se širila i dobijala na značaju.

Danas savremeni svet jako veruje u skoro čudotvornu moć jabukovog sirćeta i primenjuje ga u šiokom opsegu. Pri lečenju psiho-fizičkih trauma, za podsticanje varenja, bolju cirkulaciju krvi, lečenje bolesti grla, bubrega, žuči,  dobro regulisanje holesterola, bolesti proširenih vena, štiti uspešno od infekcija, reguliše nivo šećera u krvi, čisti krv od toksina, sprečava stvaranje tromba u krvnim sudovima i jača imunitet. Ono kontroliše metabolizam,  pa skoro i da nema organa u čovečijem telu na koji jabukovo sirće ne utiče blagotvorno.  Ono je po svemu temeljni sastojak zdravlja i vitalnosti čovečijeg organizma.

  Svaki čovek mora da zna i da je svestan toga, da je zdrvlje prolazno stanje organizma, pa stoga i stalna, svakodnevna upotreba JABUKOVOG SIRĆRTA dr.ANDRA u ishrani čoveka, predstavlja ozbiljnu prevenciju i moćnog, posebno  snažnog neprijatelja svakoj bolesti.

Zdravi, čili i veseli bili i jabukovo sirće dr. ANDRA vazda pili. Uz srdčan pozdrav do našeg sledećeg čitanja i druženja, vaš  odani  nutricionista Predrag Neša Nenadić.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked*